Miljöpartiet i Tierp

Joachim Stormvall

En liten gård med utsikt mot ett gott liv med både samhället och naturen nära fick familjen att flytta till Månkarbo för några år sedan.

Med bakgrund inom skrivande och redaktionellt arbete, har jag ägnat senare delen av mitt yrkesliv till att stötta den förändring av människans sätt att leva som många av oss ser som nödvändig för att inte begränsa våra barns möjligheter – och för all del våra egna – längre fram i livet.

I Tierps kommun har vi ett bra läge att åstadkomma denna förändring. Mycket är på gång, nya bostadsområden växer fram tillsammans med fler skolor och äldreboenden. Det som har varit med ett tag behöver förnyas. Att denna samhällsbyggnad görs hållbar för både människor och miljö är både en utmaning och något av ett gyllene tillfälle.

I detta arbetet kan Miljöpartiet i Tierp åstadkomma skillnad och därför har jag anmält mitt intresse av att vara med.

Jenny Lundström

Jag har sedan tonåren varit aktiv i olika miljöorganisationer, både inom Sverige och internationellt. Under slutet av 1980-talet deltog jag i ett antal samarbeten med miljöorganisationer i dåvarande Östeuropa, och detta har i stor utsträckning påverkat min demokratisyn och att vi inte kan ta en vital och levande demokrati för given, den kräver aktiva medborgare för att fungera. Att aktivt gå in i politiken blev ett självklart val efter att mött miljö-och demokratikämpar som trots repressiva politiska system gjorde sitt yttersta för att bidra till förändring. Miljöpartiet var ett självklart val eftersom det är det enda partiet som fullt ut har tagit till sig vad hållbar utveckling innebär i praktiken.

Mina största intressen i politiken är frågor som miljö, infrastruktur/kollektivtrafik och mat. För att klara våra miljö-och klimatmål är en omställning av transportsektorn helt nödvändig. Tierps kommun har ansvaret för samhällsplaneringen i kommunen, och har alltså stora möjligheter att bidra till denna omställning. Hur vi producerar vår mat och hur vi väljer att äta har också otrolig inverkan på klimat, antibiotikaresistens, biologisk mångfald och Östersjön. Jag ser den hållbara, ekologiska livsmedelsproduktionen och en ökad livsmedelsförädling som mycket viktiga frågor att utveckla i kommunen.

Jag bor i ett underbart hus på landet med odlingar, ankor, höns och katter, med cykelavstånd till järnväg och har svamp och hjortronmarker på gångavstånd. Får min energi genom körsång och förtränger stress och diverse frustrationer över allt knas i världen genom att dansa lindy hop.

Läs gärna Jenny Lundströms blogg.

Oskar Jonsson

Om man gillar naturen så är nog Tierp en av de bästa kommunerna att bo i. Här finns en unik variation av naturmiljöer att upptäcka och koppla av i. Med vårt läge söder om Dalälven får vi del av såväl norrländsk vildmarkskänsla och de bördiga slättlandets frodighet. Och det är nog en av anledningarna att jag och min familj har slagit oss ned i denna trakt.

I mitt yrke som illustratör är visualisering centralt, d v s att se framför sig det som ännu inte finns. För mig är det samma sak med frågor som rör vårt samhälle. Att tänka kreativt innebär för mig att med lusten som drivkraft skapa någonting nytt av det material som finns till förfogande. I Tierp har kanske möjligheterna aldrig varit så goda som nu att bygga ett modernt, hållbart, humant och generöst samhälle med en stark identitet i vår kulturhistoria. Det är i alla fall vad jag genom Miljöpartiet hoppas kunna bidra till.

Kandidater

 1. Joachim Stormvall, 37 år, Månkarbo, Bokförläggare
 2. Jenny Lundström, 51 år, Tobo, Regionråd/veterinär
 3. Oskar Jonsson, 40 år, Örbyhus, Illustratör
 4. Brita Kajrup, 75 år, Tobo, Biomedicinsk analytiker
 5. Oliver Klett, 48 år, Örbyhus, Kemist
 6. Karolina Larsson, 40 år, Tobo, Lärare
 7. Monica Ulfsdotter Pettersson, 55 år, Verksamhetschef
 8. Rose Marie Nejdling, 72 år, Tobo, Pastor/guide
 9. Pär Lindqvist, 46 år, Vendel, Lantbrukare/agronom
 10. Elisabet Jansson, 67 år, Örbyhus, Egenföretagare
 11. Sylvia Lundholm, 49 år, Örbyhus, Nationell samordnare
 12. Anders Arnell, 59 år, Vendel, Naturvägledare
 13. Karin Gerhardt, 57 år, Vendel, Mathantverkare
 14. Catrin Öhman Björk, 51 år, Örbyhus, Gymnasielärare
 15. Berndt-Olov Jacobsson, 52 år, Skärplinge, Fabriksarbetare
 16. Nathalie Nordén, 35 år, Tobo, Projektledare
 17. Kenneth Gunnarsson, 65 år, Söderfors, Fotograf